Werkplek

Er zijn veel mensen die elke dag achter een computer zitten. Elke dag weer in dezelfde houding met dezelfde (kleine) bewegingen. U heeft vast wel eens gehoord van een term als RSI (tegenwoordig noemen we dat CANS), er zijn genoeg mensen met klachten in hun nek, schouder of rug.

Teveel spierspanning in ons lichaam geeft sneller kans op klachten maar ook minder kans op herstel.

Hoewel ik dat niet via dit schrijven kan voorkomen omdat het van zoveel factoren afhankelijk is kan ik wel wat tips geven.

1. Werkplek Uw werkplek kunt u zo goed mogelijk instellen. Ons lichaam kan op vele manieren achter een computer zitten maar uiteindelijk kan niet iedereen elke houding goed volhouden.

Tip: Kijk eens naar deze afbeelding om te zien of uw werkplek hier op lijkt.

werkplekklik om te vergroten

 

2. Pauzes   Regelmatig pauzes nemen… dit is een punt die u vast zelf ook had kunnen verzinnen. Echter doet u dit ook? Vaak wordt er doorgewerkt omdat het af moet óf omdat je gewoon lekker bezig bent. Prima maar wees bewust dat dit de spierspanning behoorlijk verhoogd, juist door regelmatig de spanning even los te laten kan er weer vers bloed (= energie) naar de plekken toe waar het nodig is.

Tip:
Loop regelmatig van uw werkplek weg al is het voor drinken, de printer of om naar de wc te gaan. Ook kunt u gewoon eens even alles loslaten en ontspannen achter in uw stoel gaan zitten… adem eens een paar keer goed in en uit en laat alles bewust los.

 

3. Werkdruk  Wanneer er op het werk veel spanning/ stress is betekend dit vaak ook meer spierspanning. Is aan deze spanning niets te doen? Hoort dit bij het werk of  is dat juist de uitdaging van het werk? Wees u er in ieder geval van bewust dat dit meer spierspanning geeft.

Tip:
Zorg voor balans in uw lichaam door buiten uw werkuren genoeg ontspanning te nemen. Zowel op fysiek als psychisch gebied. Doe leuke dingen die u afleiden van de spanning die u bij het werk ervaart. Maar zorg ook voor goede beweging om in goede conditie te blijven.

 

4. Overige  Naast deze tips zijn er nog vele andere dingen die goed zijn om te weten maar die ik niet zo maar even kan opschrijven.

  • Neem pijnklachten serieus.
  • Ga niet over grenzen heen.
  • Doe regelmatig rek oefeningen om spierspanning te verminderen.
 Tip:
Kom eens langs bij de oefentherapeut zodat uw tips op maat kan krijgen!