Ganganalyse en looptraining

Ganganalyse en Looptraining


Gaan, lopen en hardlopen

Lopen ( lees ook ‘gaan’) vormt een belangrijk onderdeel van het menselijk bewegen. Door het lopen kunnen we ons verplaatsen, kunnen we het huis uit, zijn we mobiel. Wanneer we na een ongeval, operatie (b.v. Total Hip, Total Knee) niet goed kunnen lopen, merken we pas wat het lopen voor ons betekent. Je raakt je zelfstandigheid kwijt en wordt afhankelijk van anderen of hulpmiddelen.
Als de kwaal is genezen kan het zijn dat het lopen niet meer zo vanzelfsprekend is.  We moeten weer leren lopen.
Op dat moment is de therapeut, gespecialiseerd in ganganalyse en looptraining,  van groot belang.  

Wie komt voor looptraining in aanmerking?

Klachten aan heup, knie en voet  b.v. botbreuken, operaties zoals Total Hip, Total Knee, Sportblessures zoals Meniscus en Kruisbandletsels en Neurologische aandoeningen zoals een beroerte, ziekte van Parkinson etc.
Iedereen die klachten heeft tijdens of na het (hard)lopen kan zich bij ons melden

Ganganalyse 

Gespecialiseerd in het analyseren van het lopen, d.w.z. door goede observatie van de verschillende fasen van het lopen analyseer ik de problematiek en achterliggende oorzaak.
Er wordt gekeken naar het verschil tussen links en rechts bij bv. de voetafwikkeling, paslengte, de belastingstijd, de mate van belasting, beweging van de romp en bekken. etc.
Na deze observatie volgen een aantal tests en evt. verder lichamelijk onderzoek.
De conclusie uit deze analyse, gevolgd door advies en / of behandelplan wordt met u besproken.

Looptraining

De training met als doel het optimaliseren van het looppatroon, zal geleidelijk opgebouwd worden en kan de volgende onderdelen omvatten:

  • Staan met beide benen op de grond en gewicht gelijk verdeeld.
  • Opstaan vanuit de stoel: is een vereiste om goed te kunnen gaan en lopen. Het trainen van zitten naar staan, van staan naar zitten, omdraaien etc, vergt specifieke vaardigheden en aandachtspunten
  • Lopen met hulpmiddelen: na een periode van inactiviteit is het voor de meeste mensen niet mogelijk in één keer te kunnen lopen. Soms start de therapeut met het gebruik van hulpmiddelen, zoals krukken of rollator.
  • Krachttraining: Na een inactiviteitsperiode zal de kracht in het been, bekken en romp afgenomen zijn. Deze kracht kan specifiek getraind worden.
  • Uithoudingsvermogen: wanneer het juiste looppatroon is aangeleerd is het vaak wenselijk dit gedurende langere tijd vol te kunnen houden. Door duurtraining worden kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen getraind.
  • Lopen met hindernissen: om het lichaam voor te bereiden op het dagelijkse leven is het oefenen van het nemen van hindernissen en lopen op onregelmatige ondergrond noodzakelijk. Dit zal op een gecontroleerde en veilige manier geoefend worden.
  • Traplopen: bij het traplopen is het van belang dat tijdens trap op- en aflopen met het juiste been wordt gestart en de voet c.q. been correct worden geplaatst.
  • Hardlopen: een juiste hardlooptechniek is essentieel voor een optimale prestatie en voorkomen van blessures.

Samenwerking

Bij sommige klachten of aandoeningen kan het nodig zijn om andere disciplines of hulpmiddelen in te schakelen. Zo werken wij samen met podotherapeuten.
Voor uw loopprobleem willen wij graag samen met u een oplossing vinden!

Aanmelden kan via de website, mail of bellen.

Contact opnemen