Leren!

Bij de oefentherapeut is één van de dingen waar we mee aan de slag gaan bepaalde gewoontes te veranderen. Als je bij mij onder behandeling geweest ben(t) is dit wel duidelijk geworden.

Tijdens dit proces hoor ik regelmatig de uitspraak: “Ja, maar dit doe ik altijd al zo, dat kan ik toch niet meer veranderen?”. Dit hoor ik wanneer ik met mensen houdingen of bewegingen doorneem die voor hen beter zou kunnen zijn.

Het is logisch dat dit gezegd wordt hoor, want er is niets vreemder dan dat je gewoonte houding opeens veranderd wordt. Dat dit dan gek en anders aanvoelt is dus ook logisch. Echter het is toch ook logisch dat de houding of beweging waar je al zo lang last van hebt niet de houding is die goed voor je is? Bij steeds terugkerende klachten gebeurd er iets in het lichaam wat niet gunstig is en waarbij het lichaam signalen geeft. Het negeren van deze signalen is niet erg handig, het juist veranderen is vaak erg nodig. Gelukkig veranderen is mogelijk… omdat het lichaam er om vraagt!

Veranderen – Motorisch leerproces

Het is lastig om een andere houding aan te nemen omdat we het liefst alles automatisch doen en niet nadenken bij iets wat zo fundamenteel is als je houding (en gedrag). Maar ondanks dat iets automatisch is wil dit niet zeggen dat je het niet anders kan aanleren. Het is te veranderen door wat je onbewust doet, bewust te gaan doen. Zo wordt het uiteindelijk weer onbewust. Dit noemen we het motorisch leerproces. Dit leerproces gebruiken we allemaal, van klein tot groot.

Kleine kinderen gebruiken dit bij het leren lopen, op school, tijdens zwemles, in het spelen… eigenlijk bij alles wat ze nieuw leren. Het schrijven van letters gaat in het begin moeizaam en onzeker maar kijk eens als ze een paar jaar verder zijn. Maar ook ouderen gebruiken het, ik denk daarbij aan mijn oma van 80 die een ipad heeft gekocht en aan het leren is om te wordfeuten en mailtjes te sturen. Eerst gaat het moeizaam en heeft ze een papiertje nodig om de stappen te maken die ervoor nodig zijn. Later gaat dit steeds makkelijker en lukt het zelfs zonder papiertje (nou ja bijna dan). Het inslijpen van houdingen gaat net zo, eerst moet je nadenken en kost het moeite, is het helemaal niet leuk. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat en hoe minder moeite het kost.

Iedereen kan leren, de snelheid waarmee dit gebeurd kan variëren. Het begint bij de motivatie tot veranderen, heb je geen klachten is de motivatie tot veranderen vaak minder aanwezig. Heb je echter pijn dan wil je veel doen om de pijn weg te krijgen toch? Ben je er al mee bezig? Top, hou dit vol!! Weet je nog niet precies hoe dit moet? Kom eens langs.

In een ander blog schrijf ik later wat er nog meer voor nodig is om je houding (en gedrag) te veranderen.